Al een paar weken ligt hier Arend Ardons boekje ‘Doorbreek de Cirkel’. Ik wilde er een boekbespreking over schrijven omdat ik het met plezier heb gelezen. Maar toen ik het boekje erbij pakte en me afvroeg wat ik kwijt wilde, bleef het even stil. Wat is nu de kern van de boodschap van Ardon?
Wat wil Arend Ardon ons bijbrengen over verandermanagement en wat kunnen wij met die boodschap?
De achterflap stelt: managers hebben tegenwoordig veel kennis over verandermanagement. Dat het in de praktijk nogal eens spaak loopt, komt doordat we lang niet altijd handelen vanuit de juiste kennis. Aannames over medewerkers kunnen ons bijvoorbeeld in de problemen brengen. En onbewust ondermijnen we met ons gedrag initiatief en verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers.
De situatie die ontstaat, wil je natuurlijk doorbreken. Maar dan moet je begrijpen hoe je die situatie als manager zelf in stand houdt. Arend Ardons ‘Doorbreek de cirkel’ draait om simpele interventies om de verandering weer vlot te trekken. Want wat gebeurt er nu écht als we praten over verandering?
Arend Ardon spreekt uit ervaring
‘Doorbreek de cirkel’ richt zich in eerste instantie op managers en andere leidinggevenden binnen (grote) organisaties. Dr. Arend Ardon is adviseur bij de Holland Consulting Group en hij doet een poging om de lezer tot zelfinzicht te laten komen. Hiervoor gebruikt hij voorbeelden uit eigen onderzoek en ervaringen uit de praktijk. Deze ervaringen zijn zeer herkenbaar voor eenieder die zijn licht wel eens opsteekt in organisaties.
Als je denkt dat veranderingen van jou moeten komen, medewerkers weerstand hebben en niet willen veranderen, krijg je vanzelf gelijk. (Arend Ardon)
Managers zullen vaak zichzelf – of nog vaker hun collega’s – herkennen. Maar ook adviseurs, consultants, trainers, coaches en anderen zullen de verhalen herkennen en er soms smakelijk om kunnen lachen.
6 principes om de cirkel te doorbreken?
Tot zover leuk en boeiend, maar het boekje heeft meer pretenties. Ardon introduceert 6 principes om de (vicieuze) cirkel te doorbreken. Hier wringt de schoen. Lees even mee:
- Herken hardnekkige situaties
- Weet hoe je denkt over veranderen
- Zie wat je doet als het spannend wordt
- Begrijp hoe je de situatie zelf in stand houdt
- Durf het onbespreekbare bespreekbaar te maken
- Begin in het klein
Met de beste wil van de wereld kan ik deze principes niet anders lezen dan een aantal goedbedoelde tips aan de manager.
Aan de oppervlakte geen speld tussen te krijgen
Alle 6 de principes van Arend Ardon zijn een waarheid als een koe, geen speld tussen te krijgen. Daarmee mist Ardon volgens mij de crux.
Deze principes, tips of hoe je ze ook wilt noemen liggen zó voor de hand dat de vraag boven komt drijven: wat maakt dat de manager deze adviezen niet allang toepast? Met welke mindset en met welke overtuigingen gaat deze manager te werk? Wat drijft hem? Hoe bepalend is de cultuur van een bedrijf? Waarom lukt het dus niet?
Ardon zal dieper moeten graven om de antwoorden op deze vragen te vinden. Met alleen het 117 bladzijden tellende boekje ‘Doorbreek de cirkel’ kom je er niet. De tips zijn te mager om houvast te creëren en veranderprocessen binnen organisaties werkelijk succesvol te kunnen begeleiden (als dat al kan!).
Niettemin een aardig boekje dat je in 2 uurtjes uit hebt. Laat je aan het denken zetten, reflecteer en vraag je af hoe jij omgaat met het geven en ontvangen van feedback. Maar denk vooral verder dan je in het boek kan lezen.
- Bestel ‘Doorbreek de cirkel’ van Arend Ardon’ bij Managementboek of bol.com.
- Breng ook eens een bezoekje aan de website van Arend Ardon, doorbreekdecirkel.nl.