Ikigai blogreeks deel 2
Mijn interesse in Ikigai was gewekt doordat ik terugdacht aan mijn eigen tijd als manager en de disbalans die ik toen regelmatig ervoer. En dat was zeker een reden om voor mezelf te beginnen. Maar eerlijk is eerlijk: ook de afgelopen jaren als ondernemer is het altijd belangrijk geweest om alert te zijn op disbalans.
Zowel voor mezelf als voor veel van mijn klanten is balans een actueel thema waar ze in de coaching mee aan de slag gaan.
En ik vroeg je om eens bij jezelf na te gaan hoe jij jouw eigen werk ziet door de lenzen van Ikigai.
In deel 1 van de blogreeks over Ikigai gaf ik je een beknopte uitleg van de definitie van Ikigai, als antwoord op de vraag: wat is balans?
In de ideale situatie voldoet jouw werk aan de vier elementen van Ikigai:
- het werk waar je goed in bent.
- het werk wat je echt heel erg leuk vindt.
- het werk waar de wereld behoefte aan heeft.
- het werk waar je voor betaald krijgt.
Balans ervaar je wanneer ieder van deze vier elementen (ruim) voldoende tot ontplooiing is gekomen.
Laten we ieder van de vier elementen eens van dichterbij bekijken.
1. Werk doen waar je goed in bent
In je leven en werken tot nu toe heb je ongetwijfeld een enorme bak met kennis en ervaring opgedaan. Tijdens je opleiding en in je eerdere banen heb je veel geleerd en die lessen neem je mee. Mogelijk ben je je tijdens je loopbaan blijven bijscholen en heb je extra cursussen gevolgd. Of je bent een lezer en leert zo wat je wilt leren.
Dit soort kennis en ervaring is een belangrijk onderdeel van ‘waar je goed in bent’.
Zelf heb ik de afgelopen jaren mijn coachingsvaardigheden verder ontwikkeld door opleidingen te volgen op het gebied van teamcoaching, systemisch werk, geweldloze communicatie, het Enneagram en nog veel meer.
Een ander deel heeft direct te maken met je talenten, je competenties of kwaliteiten. Deze heb je voor een groot deel via je genen en je opvoeding meegekregen. Ze zijn soms zo natuurlijk voor je dat ze bijna een onderdeel uitmaken van je persoonlijkheid. Ze horen in de kern bij je en typeren jou in relatie tot anderen. Anderen waarderen het ook bij je en geven het je terug in feedback. Zo waarderen mijn collega’s mijn vernieuwingen en creativiteit. Zelf was ik me daar niet altijd bewust van en had ik de complimenten ook nodig om te beseffen dat het wel degelijk klopt.
2. Werk wat je echt heel erg leuk vindt
In de meeste banen is vooraf vrij duidelijk gedefinieerd wat van je verwacht wordt en welke taken je moet uitvoeren. Vaak ben jij niet de enige of de eerste met een bepaalde rol en zijn deze verwachtingen gebaseerd op wat je voorgangers deden.
De vraag of je het echt heel erg leuk vindt, ligt meestal niet meteen op tafel.
En dat is jammer! Want zeker in het begin heb je nog wel de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op wat je precies doet of op welke manier jij je baan uitvoert. Naar verloop van tijd is dat meestal lastiger.
Om überhaupt een baan of taak naar je hand te zetten, is het superbelangrijk om goed te weten wat je leuk vindt en vooral ook: wat niet.
Wat je leuk vindt, is meestal niet maar één ding, maar een combinatie van zaken. Of het gaat over de manier waarop je taken uitvoert. Of de frequentie.
Zo houd ik er van om met mijn handen bezig te zijn en niet de hele dag achter de computer te zitten.
Ontdekken wat je leuk vindt is een waardevolle bron voor Ikigai.
3. Werk waar de wereld behoefte aan heeft
Een bijdrage leveren aan waar de wereld behoefte aan heeft, is als een magnetische kracht de goede kant uit. Het hoeft niet per se te gaan om een of ander hoger spiritueel doel of een manier om de wereld te veranderen. Je hoeft echt niet klimaatverandering op te lossen of armoede de wereld uit helpen. Mag wel ;-).
Waar de wereld behoefte aan heeft gaat over betekenisgeving. Voor wie ben je wel van betekenis? Of voor wie is het werk dat je doet betekenisvol en draag je bij aan een beter leven?
Dit onderwerp kreeg in 2018 veel aandacht dankzij het boek ‘Bullshit Jobs’ van David Graeber. Uit zijn onderzoek bleek dat meer dan 20% van de werkende mensen in het westen werk doen dat geen enkel doel dient. De wereld zou het niet missen.
Gelukkig betekent dat ook dat de meeste banen echt van betekenis zijn. Van betekenis voor de klanten van de organisatie of de burgers van een gemeente bijvoorbeeld. Bezig zijn met taken die voor een ander iets werkelijk belangrijks toevoegen aan hun werk of leven.
Gisteren rondde mijn coachee Ellen haar coachingstraject bij me af. Geëmotioneerd vertelde ze me hoe blij ze was geweest met haar keuze om echt voor zichzelf te kiezen. Ze staat stevig in haar schoenen en gaat vol vertrouwen het contact met haar leidinggevende aan. Hierdoor is ze beter in staat om het werk wat zij echt belangrijk vindt naar zich toe te trekken.
4. Werk waar je prima voor betaald krijgt
Werk waar je niet of weinig voor betaald krijgt, kan je een goed gevoel geven en voldoening terwijl je er mee bezig bent. Maar hoe lang kun je er mee bezig blijven als het je geen inkomen verschaft? Of als het onvoldoende is om het leven te leiden dat je graag zou willen?
En daarnaast ontstaat er ook een situatie van disbalans als je wel veel tijd en energie in een baan of rol steekt en er niet voldoende inkomen uithaalt.
In onze samenleving is het onmisbaar om een inkomen uit werk te generen. En dat inkomen moet voldoende zijn om comfortabel van te kunnen wonen en leven. Dagelijkse zorgen om geld dragen niet bij aan jouw levensgeluk. Daar staat tegenover dat het streven naar steeds meer geld ook niet bijdraagt. Goed weten wat je nodig hebt en accepteren dat genoeg ook genoeg is, is een belangrijke voorwaarde.
Veel coaches vinden dit lastig. Ik soms ook! Ik ben dus ook zowel coach als ondernemer.
De ondernemer Hessel zorgt voor continuïteit in het bedrijf waardoor de coach Hessel zijn werk kan blijven doen.
Mocht inkomen geen rol meer spelen, dan zie je wel dat mensen soms kiezen voor werk dat ze echt graag doen. Dat verklaart ook wel de populariteit van vrijwilligerswerk.
Terug naar jou
Hoe is dat nu voor jou? Waar zitten de minpunten of de risico’s?
Vaak zien we dat een of meerdere elementen ontbreken of minder sterk aanwezig zijn. Dat hoeft niet meteen tot een probleem te leiden, maar het is wel een belangrijke indicator voor disbalans. Op termijn kan dit je gaan opbreken.
Persoonlijke coaching is een goede en werkzame vorm om samen te ontdekken hoe jouw situatie er momenteel voor staat én om in kaart te brengen wat er nodig is om jouw Ikigai te vinden.
Een kennismaking is snel gepland.
In deel 3 beschrijf ik wat er gebeurt als er een of meer onderdelen van Ikigai gemist worden, of net wat minder aandacht hebben gehad. Je leest wat de gevolgen zijn, én wat je daaraan kan doen.