Ikigai blogreeks deel 8
Na een paar weken schrijven had ik 6 van de 8 artikelen grotendeels af. Toen stuitte ik in het kader van mijn research over Ikigai op de website van Nick Kemp. Nick is heel stellig in zijn bewering dat wat wij in het westen Ikigai noemen, in werkelijkheid geen Ikigai is. Japanners zien in Ikigai iets anders.
Wat nu? Opnieuw beginnen? Alles weggooien?
Ik dacht het niet. Amerikanen gebruiken in modellen voor zingeving vaak het woord purpose. En een van hen heeft dat vervangen door Ikigai.
Zelf heb ik altijd gezocht naar een passend woord in het Nederlands dat staat voor purpose. Iets in mij vertikt het om Engelstalige woorden te gebruiken als er een goed Nederlands alternatief is. Maar woorden als zingeving, levensdoel en missie raken niet de juiste snaar.
Ikigai is geen Nederlands woord, maar voelt aardser, laagdrempeliger dan wat ik verder ben tegengekomen. En ja, de Japanners gebruiken het voor (meerdere) andere betekenissen.
De vier elementen van Ikigai zijn heel wezenlijk voor me. Het is daarom dat ik ze alle vier verder wilde uitdiepen. Heel praktisch toepasbaar. En tegelijkertijd kunnen we in veel gevallen onze vinger er niet gemakkelijk achter krijgen waarom we het in bepaalde situaties in ons werk wel en in andere niet naar onze zin hebben.
Een sluimerend gevoel is een teken aan de wand, maar wat zegt ons dat gevoel? Kunnen we dat een op een herleiden naar een van de vier elementen van Ikigai? Luisteren naar ons gevoel en daarna handelen is een onderontwikkeld aspect van ons leven. We willen alles zo graag rationeel verklaren. Maar dat kan niet en dat hoeft gelukkig ook niet.
In gesprekken met mijn gezin, met klanten en collega’s om me heen, over Ikigai, leerde ik ook dat er meer factoren zijn die een rol spelen bij ons levensgeluk, onze Ikigai. En dat is bijvoorbeeld de invloed van onze omgeving. Onze directe omgeving met collega’s, vrienden en familie is in hoge mate van invloed.
Werk wat eigenlijk niet zo leuk is, wordt een stuk leuker als je fijne collega’s hebt. En leuk werk wordt ineens een stuk minder leuk met saaie of vervelende collega’s. Beide werd alom herkend en speelt een grote rol.
Deze tijd is heel bijzonder. Dat hoef ik je niet uit te leggen. Covid-19 heeft op iedereen invloed. In werk betekent het vaak dat je gedwongen wordt om ander werk te doen, omdat je eigenlijke werk er even niet meer is. Of je doet je werk op een andere manier. Veel van mijn klanten zijn al maanden niet op kantoor geweest en werken vrijwel permanent thuis. Met alle mogelijke consequenties.
In veel gevallen zijn keuzes de afgelopen maanden buiten jou om genomen. De overheid neemt besluiten, je werkgever neemt besluiten. En jij neemt besluiten, maar niet altijd bewust. Het is zoals het is, of het gaat zoals het gaat. Maar klopt dat wel helemaal?
Met mijn blogreeks hoop je ik geïnspireerd te hebben om stil te staan. En te reflecteren. En van daaruit keuzes maken. Nieuwe keuzes of het bevestigen van bestaande keuzes. Om, komende vanuit onbewust handelen, vaker je keuzes bewust te maken. Want dat helpt! En het kan. Je hebt meer ruimte dan je vaak denkt.
Je kunt nu alle 8 de delen van de blogreeks in één keer downloaden. Om het je gemakkelijk te maken, heb ik ze gebundeld en een eBook gemaakt. Je hoeft maar even je emailadres in te voeren, en ik stuur het je meteen toe!
Mijn bijdrage aan de wereld zit hem erin dat ik jou help met het vinden van je Ikigai. Ik trek graag een poosje met je op, zodat jij de keuzes kan maken die bij je passen.
Een grote stap maak je al met een 1 op 1 VIP-dag die we snel kunnen inplannen. En wil je eerst eens telefonisch sparren en kijken wat ik voor je kan betekenen, maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek.