Ikigai blogreeks deel 1
Heb je wel eens een koorddanser gezien die helemaal stil staat op zijn koord?
Met of zonder stok, als een standbeeld op zijn touw?
Zelfs een ervaren koorddanser lijkt heen en weer te wiebelen.Een beetje klungelig lijkt het wel, maar hij blijft in elk geval staan. Vooral op grote hoogte een adembenemend gezicht.
Als je goed kijkt zie je dat een koorddanser in beweging is om in balans te blijven. Iedere microseconde corrigeert hij zijn positie om weer terug te komen in evenwicht. Maar exact dé balans, die ligt steeds net op een andere plek. Een boeiend gezicht.
Balans? Wat is het eigenlijk?
Is balans hetzelfde als evenwicht? Op het touw misschien wel. Of is het controle tussen twee of meer uitersten? Rust in beweging?
Een van de meest genoemde wensen van mijn klanten door de jaren heen is: ‘Ik wil graag meer balans in mijn leven.’
Balans is allesbehalve een statische situatie.
Want als je denkt dat je in balans bent en dat je alle randvoorwaarden hebt ingevuld, dan gebeurt er weer wat en .. ffftt, weg is de balans.
Balans is er in alle soorten en maten:
- balans tussen werk en privé
- balans tussen actief en passief
- tussen binnen en buiten
- tussen werken en rusten
In werk en leven zijn er veel facetten die balans definiëren.
Blijkbaar is balans belangrijk voor mensen. Niet gek, ik hoor het mezelf ook vaak zeggen. En juist daarom is het wel zo handig om te weten waarover we het dan hebben.
‘Ikigai’
Voor mij is balans ‘Ikigai’.
Afgelopen zomer las ik een interessant boek over Ikigai van de Spaanse auteurs Garcia en Miralles. Het boek was mij vorig jaar al aangeraden door een oud-leidinggevende van mij. Zoals zo vaak belanden boeken eerst even op de stapel voor ik er tijd voor heb, maar op vakantie deze zomer kwam het er eindelijk van. En gelukkig maar! Ik werd er erg door geïnspireerd.
Zozeer dat ik er verder over ben gaan lezen. Ook bleken er interessante documentaires over te zijn. Bijvoorbeeld over hoe het komt dat in bepaalde gemeenschappen wereldwijd mensen relatief erg oud worden. Zoals bijvoorbeeld op het eiland Okinawa in Japan.
Ik ben er nog lang niet mee klaar, maar vond de tijd wel rijp om mijn lessen met je te delen.
Ikigai is een Japanse term die staat voor:
Jouw ‘reden van bestaan’
Jouw ‘levensmissie’
Jouw ‘roeping’
Westerse schrijvers hebben het basisconcept (zie de disclaimer aan het einde van de pagina) onder de arm genomen om het verder te onderzoeken en uit te werken.
In het werken met moedeloze managers definieer ik daarom Ikigai als een gezond evenwicht, de overlap of het kruispunt tussen 4 relevante werkzaamheden of gedragingen:
- het werk waar je goed in bent.
- het werk wat je echt heel erg leuk vindt.
- het werk waar de wereld behoefte aan heeft.
- het werk waar je voor betaald krijgt.
In een perfecte wereld geloof ik niet. Dat is als een standbeeld op een touw. Maar als je werk hebt, waarbij alle vier de onderwerpen hoog scoren, dan ervaar je in de praktijk voldoening en plezier. Flow op sommige momenten.
In de komende blogreeks ga ik dieper in op het model dat aan Ikigai ten grondslag ligt en zoom ik in op de vier onderdelen van Ikigai. In deel 2 van de blogreeks lees je welke vier onderdelen of elementen van Ikigai zorgen voor jouw balans.
Intussen nodig ik je uit om stil te staan bij jouw eigen baan in relatie tot Ikigai. Waar zit de disbalans? Welke van de 4 onderdelen ervaar je gevoelsmatig het minst?
Je bent welkom om in een kennismakingsgesprek met mij te sparren over jouw situatie. Samen zetten we een koers voor je uit die leidt tot jouw Ikigai.
En dan de beloofde disclaimer:
In de westerse wereld is bovengenoemde definitie van Ikigai gebruikelijk geworden: het venndiagram met de vier overlappende gebieden of cirkels. Google op de term Ikigai en je vindt er talloze artikelen over. In Engelssprekende landen wordt het ook wel ‘purpose’ genoemd. Zo is de term uit Japan geëxporteerd. In Japan zelf echter heeft de term een iets andere betekenis. Ikigai zit hem meer in de dagdagelijkse zaken die je met plezier kunt doen. Zoals bijvoorbeeld ook: de hond uitlaten of eten koken. Het is niet per se met je werk geassocieerd. De Australiër Nick Kemp woonde lang in Japan en heeft er een interessante site voor gemaakt.