Officieel, zeggen de geleerden, is de crisis voorbij.
Maar voor veel bedrijven zijn de gevolgen van de crisis nog dagelijks te merken. Collega’s zijn vertrokken en niet vervangen. Het werk trekt aan, maar nieuwe mensen worden niet aangenomen. Marges staan nog steeds onder druk, om vooral voldoende omzet te kunnen maken. Werkdruk stijgt zonder dat er een hoger salaris wordt betaald. Medewerkers hebben minder vrije tijd.
In de krant lezen we dat de werkloosheid niet is afgenomen. Dit betekent dat het voor veel slachtoffers uit de crisis nog steeds lastig is om aan het werk te komen. Het betreft vooral 50-plussers. Ze zijn te duur en minder flexibel dan jongeren, is een veel gehoorde gedachte.
En wat zijn de gevolgen voor werknemers die niet ontslagen zijn of worden?
Deze groep “overlevers” mag zeker niet klagen! Maar intussen werken ze vaak harder en voelen ze mee met de collega’s die vertrokken zijn.
De druk op de managers in het bedrijf om deze situatie op te lossen neemt toe.
Vaak weet hij of zij ook niet hoe dit aan te pakken. Leiding geven gaat nog alles behalve moeiteloos.
Als de oplossing voor de hand ligt, zou dit toch niet het geval zijn?
Naast individuele aandacht voor de (emoties van) medewerkers die in de organisatie actief zijn, is dit ook een periode van verbinding en focus. Het is belangrijk voor de organisatie en voor de mensen die er werken dat men zich verbonden en betrokken blijft voelen. Wrok ten opzichte van (re-)organisaties werkt lang door en is zeer contra-productief.
Probleem is vaak dat het management hetzelfde is gebleven, of misschien wel wat is uitgedund. De oude strategie werkt niet meer. Er is een nieuw bedrijf nodig voor een nieuwe klantengroep. Mogelijk moet er veel meer op de schop dat gedacht. Met welk portfolio benaderen we welke klant? is dit nog wel hetzelfde als een paar jaar terug? Dat is de vraag.
Jouw bedrijf mag weer terug naar de kern.
Waarom bestaan we? Wat is onze missie? Wie zijn wij ten diepste?
Een juiste focus op deze vragen zorgt ervoor dat men alleen doet wat werkelijk belangrijk is. Kiezen voor dat wat werkelijk bijdraagt aan het gewenste resultaat.
En dus ook afscheid nemen van activiteiten die afleiden en niet bijdragen. Gevolg is dat de organisatie de gestelde doelen kan behalen, zonder de druk op de medewerkers enorm te vergroten. Daarom werkt het ook op de lange termijn. Medewerkers houden het goed vol en werken graag op deze manier.
Klinkt eenvoudig, en eigenlijk is het dat ook. Het begint er mee dat je tijd en ruimte vrijmaakt om deze keuzes echt te maken. Eerste prioriteit voor iedere directie of Management Team dat in deze situatie beland is of dreigt te belanden.
Wil je weten hoe? Neem even contact op, ik begeleid jullie graag op dit verandertraject.
Lees hier meer over wat ik voor jou en je team kan doen.