We noemen een groep waarin mensen met elkaar samenwerken al snel een team. Maar is dat wel correct? Is jouw team eigenlijk wel een team? Of ben jij, zonder dat je het weet, lid van een tribe?
Een tijdje geleden woonde ik op de jaarlijkse Nobco conferentie een workshop bij van Sari van Poelje over ‘Coachen en de moderne nomade’. Sari reist en werkt over de hele wereld waardoor ze zeer interessante ervaringen opdoet in de wijze waarop mensen met elkaar samenwerken.
Mijn interesse ging vooral uit naar de visie die zij deelde over de verschillende vormen en maten van samenhang binnen een groep. Deze vormen wil ik kort bij je introduceren.
Iedere vorm van samenwerking vraagt een andere wijze van ontwikkeling!
In toenemende mate van samenhang kun je onderscheiden:
1. Sociale categorie met gemeenschappelijk kenmerken
In een sociale categorie wordt de samenhang bepaald door statistische gegevens, bijvoorbeeld kale mannen of vrouwen tussen de 40 en 50. De gemeenschappelijk kenmerken bepalen of je wel of geen lid bent, maar verder is er geen samenhang. De leden van zo’n categorie hoeven elkaar zelfs niet te kennen. Binnen grotere organisaties zul je eenvoudig sociale categorieën kunnen onderscheiden, zonder inhoudelijke betekenis voor het werk.
2. Groep: leden hebben een soortgelijk doel
Een groep krijgt meer betekenis, door de betekenis die de groepsleden er aan geven. Je bent dus echt ‘lid’ en deelt een taak. Die taak hoeft niet gemeenschappelijk te zijn, maar vaak hebben de groepsleden wel een soortgelijk doel.
Daarmee bedoel ik dat ieder lid van de groep zijn eigen stukje heeft. Bijvoorbeeld sporters uit verschillende sporten die samen trainen. Of verkopers die een eigen target hebben.
We zien vaak afdelingen met projectleiders of consultants die een vergelijkbare opleiding of ervaring hebben en soortgelijke opdrachten uitvoeren. Ze kunnen kennis en ervaring delen, maar zijn geen team, hoewel ze vaak wel zo genoemd worden. Wat missen deze groepen?
3. Een team is relatiegericht
We hebben het al snel over een team, maar wat wordt daarmee bedoeld? Teams zijn relatiegericht en accepteren de onderlinge afhankelijkheid. Teamleden hebben elkaar nodig om de gezamenlijke doelen te bereiken. Ieder kan een eigen taak hebben en zo een eigen rol vervullen, maar alleen samen zijn ze succesvol.
Het hebben van een gemeenschappelijk doel maakt van een groep een team.
4. Tribe: het ego staat buitenspel
Lang dachten we dat er na ‘team’ niks meer kwam. Intussen horen we steeds vaker de term ‘tribe’ vallen. Wat kenmerkt deze volgende fase van samenhang? Dat zijn een paar zaken.
- Het ego staat buitenspel en gaat het niet meer over ieder zijn individuele rol of bijdrage. Het maakt dus niet uit wie de taak uitvoert, als het maar gebeurt.
- Er is sprake van eenduidig leiderschap, vaak 2-koppig (inhoud- en procesgericht).
- Er is een mate van ‘kin-ship’ wat lijkt op een familieband.
Leden van een tribe hebben een sterke onderlinge band die veel verder gaat dan alleen de klus die geklaard wordt. En ten slotte: lidmaatschap is exclusief, je bent lid van één tribe en nooit van meerdere tegelijk. Belangrijk is dus dat de verbinding hecht is en van binnen uit komt.
Niet iedereen is lid van een tribe
Wat ik zie is dat de meeste mensen lid zijn van één of meerdere teams, onder andere op het werk. Ze zijn lid van allerlei groepen en behoren tot ontelbare sociale categorieën. Maar… ze zijn niet lid van een tribe. En dat terwijl zingeving veruit het beste in deze constellatie kan worden bereikt, zo lijkt het. Je komt immers samen met mensen die jouw waarden en (levens)visie delen.
Ik ben heel benieuwd of jij lid bent van een tribe of mensen die kent die dat zijn. Laat je me dat weten?
PS: Wil je weten wat Wikipedia erover zegt? Lees na: Sociale categorie – Groep – Team – Tribe.