Ikigai blogreeks deel 6
Een bijdrage leveren aan waar de wereld behoefte aan heeft, is als een magnetische kracht de goede kant uit. Het hoeft niet per se te gaan om een of ander hoger spiritueel doel of een manier om de wereld te veranderen. Je hoeft echt niet klimaatverandering op te lossen of armoede de wereld uit helpen. Mag wel 😉
Waar de wereld behoefte aan heeft gaat over betekenisgeving. Voor wie ben je wel van betekenis? Of voor wie is het werk dat je doet betekenisvol en draag je bij aan een beter leven?
Dit blogartikel is het zesde deel in een reeks over het vinden van jouw Ikigai.
In blog 1 van de Ikigai reeks heb ik beschreven dat veel mensen disbalans in hun werk en leven ervaren. Ook heb je kunnen lezen welke elementen onderdeel uitmaken van Ikigai. En dat het missen van een of meerdere elementen leidt tot disbalans. In blog 2 ben ik dieper ingegaan op de vier elementen van Ikigai waardoor je nu begrijpt hoe belangrijk het is goed te weten hoe jouw Ikigai eruit ziet.
In blog 3 heb je kunnen lezen wat de consequenties kunnen zijn als je een van de vier elementen van Ikigai mist in je werkende leven, een extra illustratie van het belang van balans tussen alle vier de elementen. In blog 4 heb ik je een aantal tips gegeven om een beter beeld te krijgen van jouw eigen talenten, kwaliteiten, ervaringen en vaardigheden. En in blog 5 van de reeks, ben ik dieper in gegaan op het belang van waarden om werk te kunnen doen wat je echt heel erg leuk vindt.
In dit 6e artikel in de reeks leg ik uit hoe belangrijk het is om werk te doen, waar de wereld behoefte aan heeft. En dan mag je de wereld ook gerust zien als de wereld om je heen. Jouw directe omgeving en de mensen met wie je werkt.
Bullshit banen
Dit onderwerp kreeg in 2018 veel aandacht dankzij het boek ‘Bullshit Jobs’ van David Graeber. Uit zijn onderzoek bleek dat meer dan 20% van de werkende mensen in het westen werk doen dat geen enkel doel dient. De wereld zou het niet missen. Interessant is de Tegenlicht uitzending waarin Graeber te zien en te horen is.
Gelukkig constateerde Graeber ook dat een groot deel van de banen wel echt van betekenis zijn. Van betekenis voor de klanten van de organisatie of de burgers van een gemeente bijvoorbeeld. Veel mensen herkennen heel goed wanneer ze bezig zijn met taken die voor een ander iets werkelijk belangrijks toevoegen aan hun werk of leven.
Samenwerking binnen je organisatie
Van betekenis zijn heeft zeker ook een praktische kant. In iedere organisatie werken mensen samen in teams om tot een resultaat te komen. Vrijwel nooit is het in deze tijd mogelijk om alles alleen te doen. Jouw resultaat is dan vaak de input voor de ander. Jij draagt je steentje bij aan een hoger doel: het doel van de organisatie of (meestal) het doel van de klanten van de organisatie.
Als jouw collega’s hun waardering uiten voor het werk dat je doet, kun je al spreken van werk dat de wereld nodig heeft. De wereld van je collega’s dichtbij.
Een stapje hoger is het doel van de jouw team of (nog hoger) het doel van de organisatie. Welke bijdrage levert jouw organisatie aan de maatschappij? Hoe waardevol of zinvol is het werk van de organisatie? Waar ben jij op jouw manier een onderdeel van?
Of draait het alleen om geld verdienen?
Dat kan natuurlijk. Maar in de praktijk zal je merken dat het weinig energie geeft als je werk doet, waarbij het alleen draait om geld.
Missie gedreven werk
Om deze reden is het heel belangrijk en waardevol om alleen of samen met je collega’s en teamgenoten stil te staan bij jullie waarden en missie: jullie bijdrage aan de maatschappij. Het gesprek erover en het vastleggen van jullie missie helpt jullie om een diepere motivatie te vinden die bij jou aansluit.
Juist deze zaken onderzoeken we in een teamprogramma. Wil jij ook met je team in gesprek? Neem dan contact op om de mogelijkheden voor een teamprogramma te verkennen.
We naderen het einde van de Ikigai-blogreeks, maar eerst kijken we nog in blog 7 naar hoe relevant het is dat je een passende vergoeding krijgt voor je werk. Volgende week online.